4/11/10

37 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ


37 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου του ’73 και το μεγάλο αγώνα των φοιτητών ενάντια στη χούντα του Γ. Παπαδόπουλου έχουμε πολλά να θυμηθούμε, να σκεφτούμε και να διδαχτούμε. Τότε οι φοιτητές του Πολυτεχνείου τόλμησαν να δώσουν και τη ζωή τους για την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία της χώρας. Συνθήματα όπως ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ και ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ είναι αυτά που έδωσαν το στίγμα της εξέγερσης. Οι φοιτητές και ο λαός του Πολυτεχνείου ξεσηκώθηκαν επιταχύνοντας την πτώση του καθεστώτος της χούντας.

Οι αγώνες και τα συνθήματα της αγωνιζόμενης τότε νεολαίας πρέπει να δώσουν περιεχόμενο στους αγώνες και τις κοινωνικές-ταξικές συγκρούσεις του σήμερα σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες που έχουμε κληθεί να δώσουμε από την πτώση της χούντας και μετά.
Η κυβέρνηση πιστή στις επιταγές του ΔΝΤ ακολουθεί κατά γράμμα όλο το πακέτο των μέτρων που θέλουν να περάσουν. Κάνει επιλογή και μάλιστα ταξική όταν ήδη σε 5 μήνες περίπου μας έχει πάει 100 χρόνια πίσω χτυπώντας όλες τις κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα. Έχει καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό, έχει μειώσει τις συντάξεις, έχει αυξήσει τη φορολογία, έχει καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και περνάει μνημόνια σε βάρος του ελληνικού λαού. Μνημόνιο ή χρεοκοπία λέει ο Γιωργάκης στα κανάλια. Μα το μνημόνιο απέτυχε, όπως λέει η Euro stat, αφού το έλλειμμα φτάνει το 15%. Όμως η πραγματική χρεοκοπία είναι το ότι το 14% των Ελλήνων είναι άνεργοι (και πόσοι άλλοι ημιαπασχολούμενοι, stage, και ανασφάλιστοι) το ότι το 2011 οι μισοί Έλληνες θα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, το ότι όλη η νεολαία σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό.
Όπως άλλωστε έγινε σαφές και από την διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Θέτοντας το «δίλλημα»: ψήφος στους κυβερνητικούς υποψηφίους ή εκλογές προσπαθεί να εκβιάσει ένα ποσοστό που θα νομιμοποιήσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμα πιο νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια πρωτοφανή επίθεση σε όλη τη Νεολαία, την εργαζόμενη, την άνεργη, την ημιαπασχολούμενη, την φοιτητική. Η κ. Διαμαντοπούλου με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ουσιαστικά σχεδιάζει την καταστροφή των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Με αυτόν το νόμο Το Πανεπιστήμιο δε θα είναι ούτε ΔΗΜΟΣΙΟ, αφού θα έχουν εισχωρήσει ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα, ούτε ΔΩΡΕΑΝ, αφού θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε δίδακτρα, αλλά ούτε και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, αφού το μόνο που θα μαθαίνουμε θα είναι να είμαστε ευέλικτοι και αναλώσιμοι εργάτες. Τα συμβούλια διοίκησης, η χρηματοδότηση με κριτήρια αγοράς, ο ατομικός φάκελος προσόντων και το κλείσιμο τμημάτων δημιουργούν ένα πανεπιστήμιο για τις ανάγκες των αγορών και όχι της κοινωνίας, ένα πανεπιστήμιο πειθαρχημένο, ένα πανεπιστήμιο-ΔΝΤ. Στη προσπάθεια αυτή το υπουργείο έχει ήδη βρει απέναντι του ένα μεγάλο κομμάτι της πανεπιστημιακής κοινότητας που με σημείο αναφοράς την αντισύνοδο του Ρεθύμνου έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα παραδώσει τόσο εύκολα το δημόσιο πανεπιστήμιο στις αγορές. Το Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης είναι το κερασάκι στην τούρτα σε όλη αυτή την ιστορία. Η εργαζόμενη νεολαία από τα 18 μέχρι τα 25 θα έχει σαν βασικό μισθό 592 ευρώ, ως μισθό μαθητείας… Το 31% της νεολαίας μέχρι 30 ετών είναι άνεργοι, ενώ όλη σχεδόν η νεολαία μέχρι τα 35 κινείται κάπου μεταξύ ανασφάλιστης εργασίας, stage, ή ανεργίας. Και όποιος είναι προνομιούχος και δουλεύει θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα 70 για να πάρει όχι σύνταξη, αλλά απλά ένα επίδομα!

1, 2, 3, ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ. Φοβούνται τη δυναμική που έδειξε αυτή η ιστορική μάχη του λαού και της νεολαίας. Γι’ αυτό και θέλουν να την κλείσουν στα πλαίσια μιας απλής ιστορικής αναφοράς και να μουσειοποιήσουνε οποιαδήποτε αγωνιστική στιγμή του παρελθόντος. Η καλύτερη επικαιροποίηση των αγώνων είναι ακριβώς η δικαίωσή τους, το ξέσπασμα νέων αγώνων. Στα πλαίσια αυτά η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου δεν μπορεί να είναι μια άμαζη διαδικασία. Για μας το Πολυτεχνείο είναι αφορμή για να ενωθούν οι φωνές των φοιτητών, των εργαζόμενων και των ανέργων, και να κάνουν γνωστά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους. Το πολυτεχνείο πρέπει να είναι σημείο αναφοράς των κινημάτων και των αγώνων των υποτελών τάξεων και σημείο συνάντησης και συντονισμού φοιτητών, εργαζομένων και ανέργων. Ειδικά στην δεδομένη συγκύρια που ο νέος νόμος πλαίσιο Διαμαντοπούλου είναι προ των πυλών πρέπει μαζί με καθηγητές και εργαζόμενους να βάλουμε τις βάσεις για ένα πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό μέτωπο που θα αποκρούσει τους νόμους τους και θα αποτελέσει τον πυροκροτητή νέων αγώνων σε όλο το φάσμα της κοινωνίας
Σημαντικό παράδειγμα αυτό της Γαλλίας, όπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν ενάντια στη κυβέρνηση Σαρκοζί και στο νέο νόμο για το συνταξιοδοτικό. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μαθητές με μαζικές καταλήψεις στα περισσότερα σχολεία της Γαλλίας, φοιτητές, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα είναι αναγκαίο ένα Μέτωπο ενάντια σε κυβέρνηση και ΔΝΤ. Είναι αναγκαίος ένας παρατεταμένος, μαζικός αγώνας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, το μνημόνιο και τον Καλλικράτη.
Χρειάζεται αυτή τη στιγμή το φοιτητικό κίνημα να αντισταθεί και να εξεγερθεί ενάντια στο μέλλον που μας ετοιμάζουν και σε αυτούς που το ετοιμάζουν. Το φοιτητικό κίνημα και η νεολαία μπορούν και πρέπει να παίξουν το ρόλο του πυροδότη νέων καταστάσεων και αναταράξεων στην ελληνική κοινωνία ως το πιο ενεργό και μαχητικό κομμάτι της.


Αν γι’ αυτούς είναι μονόδρομος το μνημόνιο και η χρεοκοπία μας, για εμάς είναι μονόδρομος να αντισταθούμε…
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Έξω το ΔΝΤ τώρα!! Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης και τρόικας.
  • Να παρθούν τώρα πίσω όλα τα αντιλαϊκά νέα μέτρα της κυβέρνησης.
  • Να καταργηθεί το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.
  • Καμία σκέψη για διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης- Καμιά συμμετοχή στο στημένο διάλογο-Να διαλυθεί η «επιτροπή σοφών»- Να ματαιωθεί η Σύνοδος των πρυτάνεων.
  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς και εξεταστικούς φραγμούς-Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών.
  • Δημόσια και δωρεάν σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-συγγράμματα.
  • Κατάργηση όλων των νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που ιδιωτικοποιούν το δημόσιο αγαθό της παιδείας και της έρευνας.
  • Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
  • Ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα-Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για να βρούμε δουλειά.
  • ΟΧΙ στον «πανεπιστημιακό Καλλικράτη»-Καμία κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και σχολών.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:
  • 3ήμερη κατάληψη του Παραρτήματος τις ημέρες Δευτέρα 15, Τρίτη 16 και Τετάρτη 17/11 και πορεία την Τετάρτη από το Παράρτημα.
  • Επιτροπή υλοποίησης πλαισίου για την οργάνωση των δράσεων του Πολυτεχνείου.
  • Συντονιστικό των ΦΣ με σωματεία εργαζομένων, κινήσεις πολιτών που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση την Τετάρτη 10/11, ώστε να αποφασιστούν οι εξώστρεφες δράσεις στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Πολυτεχνείου.
  • Εκδήλωση των ΦΣ με σωματεία εργαζομένων, κινήσεις πολιτών με θεματολογία που θα αποφασιστεί από το συντονιστικό.
  • Άνοιγμα του εστιατορίου της φοιτητικής εστίας την Τετάρτη 10/11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου