19/1/11

Δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες - Όχι στην αύξηση του εισιτηρίου


Η κυβέρνηση στα πλαίσια των «αναγκαίων» μέτρων που επιβάλλει το μνημόνιο αποφάσισε να προχωρήσει στην διάλυση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μερική ιδιωτικοποίηση των ΜΜΜ , αύξηση των εισιτηρίων , απολύσεις και μετατάξεις των εργαζομένων και φυσικά λιγότερα δρομολόγια. Στις συνθήκες της βαθιάς φτώχειας και της μεγάλης ακρίβειας, σε συνθήκες που οι μισθοί και οι συντάξεις πέφτουν κατακόρυφα η αύξηση των εισιτηρίων είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις της τάξεως 30-50%, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις στην Θεσσαλονίκη ξεπερνούν το 165%. Για τους φοιτητές τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα αφού συζητιέται το ενδεχόμενο να καταργηθεί το φοιτητικό πάσο και η κάρτα απεριόριστων διαδρομών να αυξηθεί μέχρι και 50%. Δεν φτάνει που πληρώνουμε πολλά από τα συγγράμματα μας και τα αναλώσιμα για τα εργαστήρια, δεν φτάνει που κλείνουν τις εστίες, δεν φτάνει που η χρηματοδότηση για την παιδεία πέφτει κάτω από το 3% του ΑΕΠ τώρα δυσκολεύουν και τη μετακίνηση μας από και προς τη σχολή. Εντωμεταξύ το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από πόλεις σε όλη την Ελλάδα, αυξάνονται δραματικά οι τιμές των εισιτηρίων, κάνοντας τη μετακίνηση των φοιτητών από και προς τις σχολές τους πολύ ακριβή υπόθεση.


ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΜ
Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των εισιτηρίων είναι να στηρίξουμε την δίκαιη απεργία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες. Η απεργία τους όμως δέχεται μεγάλη επίθεση, από τα ψέματα και τη λασπολογία της κυβέρνησης, της Ν.Δ και της ακροδεξιάς όπως άλλωστε έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και με τους αγώνες των φοιτητών . Τα ΜΜΕ έχουν αναλάβει να μας πείσουν ότι οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες είναι τεμπέληδες, υψηλόμισθοι και ότι ο βασικός στόχος της ζωής τους είναι να ταλαιπωρούν το επιβατικό κοινό. Ο στόχος τους είναι να μας διασπάσουν για να μην βρουν συμπαραστάτες οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι η επίθεση στις συγκοινωνίες εντάσσεται στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό για διάλυση των νοσοκομείων, των σχολείων, κλπ. Η πραγματικότητα είναι πως η πραγματική ταλαιπωρία για όλους μας θα ξεκινήσει αν περάσουν τα μέτρα. Όταν θα αυξηθούν τα εισιτήρια και δεν θα μπορούμε να τα πληρώσουμε, όταν θα μειωθούν τα δρομολόγια και δεν θα μπορούμε να φτάνουμε γρήγορα και με ασφάλεια στις σχολές μας. Η κίνηση των εργαζομένων να «ακυρώσουν» τα ακυρωτικά μηχανήματα τις μέρες των κινητοποιήσεων τους, για να μεταφέρεται δωρεάν το επιβατικό κοινό είναι μια προσπάθεια να κερδίσουν τη συμπαράσταση του κόσμου αλλά και να δώσουν το μήνυμα ότι οι συγκοινωνίες πρέπει να είναι δημόσιες και δωρεάν.

Φοιτητές-εργατιά μια φωνή και μια γροθιά
Οι φοιτητές-τριες χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε πρωτοβουλίες στήριξης αυτών των κινητοποιήσεων γιατί ο αγώνας των εργαζομένων είναι αγώνας όλων μας. Πρόκειται για έναν αγώνα που ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσει ή όχι μπορεί να τραυματίσει την κυβέρνηση του μνημονίου και της τρόικας. Στις σχολές μας χρειάζεται να πάρουμε αποφάσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης από συνελεύσεις και Δ.Σ, να οργανώσουμε δράσεις και κινητοποιήσεις, να οργανώσουμε εκδηλώσεις ενημέρωσης, να φτιάξουμε επιτροπές συμπαράστασης, να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Είναι επείγον να δοθεί αυτή η μάχη , παρ όλο που βρισκόμαστε σε εξεταστική περίοδο. Μην ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή, το δημόσιο πανεπιστήμιο κινδυνεύει από το νέο νόμο-πλαίσιο της Διαμαντοπούλου. Σε λίγο καιρό αυτοί που θα χρειάζονται συμπαράσταση και στήριξη θα είμαστε εμείς οι φοιτητές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν στηρίζοντας τη δίκαιη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου